Kragerø - Perlen blant kystbyene
Gå tilbakeEpost til forfatterTips en venn!Utskriftsvennlig side

En kvart milliard til nye skoler

06.02 2008 av Willy Nilsen

 

Ombyggingen av skolesenteret på Feierheia og ny skole på Helle får en samlet prislapp på over en kvart milliard kroner. Hvor skal kommunen hente pengene? Les dagens leder i KragerøAvisa, og si din mening.

 

Kragerø kommune går en vanskelig tid i møte. Det skal investeres en kvart milliard kroner i skolebygg, og spørsmålet er hvor man skal hente pengene til å betale regningen.  Si din mening om denne saken!

Leder:
En kvart milliard

til nye skoler


Ingen skal komme og beskylde Kragerø kommune for å nedprioritere skolebygg.  Investeringene på skolesenteret i byen og på Helle vil ganske sikkert passere en halv milliard før det kan settes to streker under et endelig tall. Det startet med en prognose på 60 millioner kroner for skolesenteret, men etter hvert som konsulenter og arkitekter jobbet seg inn i prosjektet, steg summen først til 90 millioner og så til 143 millioner kroner. Underveis hadde man glemt et loft som skulle innredes, samt en del tekniske installasjoner.  Når det gjelder Helle-skolen, vil sannsynligvis anbudene bevege seg over 100 millioner kroner.

Det er lett å legge skylda på administrasjonen, som i en tidlig fase var svært optimistiske i forhold til den endelige prisen for de to skolene. Og for all del; det er all grunn til å påpeke spriket mellom de første prognosene og endelig sluttsum.  Noen har regnet grundig feil, med god hjelp av innleide konsulenter.  Det er på sin plass å se nærmere på prosessen fra første forsiktige anslag til den dagen skolene står ferdige, ikke minst for å kunne ta lærdom av det som har skjedd.

 

Nedbetaling av skolebygg vil utgjøre en vesentlig del av årsbudsjettene i tiden som kommer, og hvor skal så kommunen hente inntekter fra?  Vi lister opp noen muligheter:

Ved å kutte årsverk, vil tilbudene til befolkningen bli redusert.  Vi kan ikke se at noen av de kommunale sektorene tåler vesentlige reduksjoner ut over det som ligger i budsjettet.

Man kan håpe på større overføringer fra regjeringen, men signalene så langt tyder ikke på noe pengedryss ut over det man har fått tidligere.

Kommunen kan selge Kragerø Energi, men det er sannsynligvis dårlig butikk.  Dessuten vil mange ansatte miste jobben, og servicen til befolkningen vil bli dårligere.

Da står vi igjen med eiendomsskatten, som er en av få inntektsmuligheter der kommunen kan bestemme nivået selv.  Etter at eiendomsskatten var et hett tema i valgkampen, har et stort flertall av politikerne kommet til at skatten kanskje ikke er så ille likevel.  Selv Høyre innser at det blir vrient å kutte eiendomsskatten, etter at partiet ”vant valget” etter løfter om sterke reduksjoner.

 

I kommunestyret i morgen går ordfører Kåre Preben Hegland på talerstolen med et forslag om å øke eiendomsskatten i forhold til vedtaket i desember.  Dette er oppsiktsvekkende i seg selv, men  det er også et eksempel på forskjellen mellom valgkamp i opposisjon og praktisk politikk når man sitter med ansvaret.

 

Realiteten er at 20.5 millioner i eiendomsskatt, som kommer som følge av Heglands forslag, ikke er nok til å demme opp for en stadig økende kostnadsside.  Da er SV nærmere det faktiske behovet når partiet vil sette prosentsatsen til 40.  Det vil gi  ca fem millioner mer å rutte med, og det vil kommunen trenge.  I tillegg til mange presserende kommunale

oppgaver, står vi foran et lønnsoppgjør som neppe blir noen rimelig affære for kommunene.

Willy Nilsen

 

Si din mening her!

 

Tips en venn!

Kjenner du noen som også har interesse av å lese denne saken? Send et tips pr. e-post med skjemaet under. (Ingen informasjon lagres)

Til Navn:
Til epost:
Ditt navn:

 

Si din mening i denne saken!

Din mening:

Ditt navn:     

 

Av: Hanefar
Dato:Torsdag 7. februar Kl: 09:05

Dette går den veien høna sparker, og det er faktisk bakover! Kragerø kommune har ikke ryggrad til å bære begge skoleutbyggingene. Synd at ikke Høyre fikk flertall for sin skolepolitikk for 5-6 år siden. Det hadde spart oss for mye trøbbel! Forresten: Artig å lese betraktningene fra Hobbypolitiker.

Av: Investor
Dato:Torsdag 7. februar Kl: 08:56


En by i økonomisk ruin.

Når Olav Thon bygger kjøpesenter bommer han ikke fra 60-143millioner. Dette vil bli et stort problem i Kragerø. Selg skoletomten til private! Private klarer bedre å forvalte verdier.

Av: Hobbypolitiker
Dato:Onsdag 6. februar Kl: 23:17

Det er klart at eiendomsskatten må økes mye dersom Okkenhaug og Lotsberg skal få viljen sin i Kirkebukta.
Da må vi føst spleise på en millionerstatning til KU, og så må vi spleise på strandpromenaden, bystranda og parkanleggene. Så må vi spleise på flyttingen av havnevesenet før vi kan bygge kulturhuset som alle vil ha.
Godt at Rimihagen og de andre rikingene i skjærgården endelig bidrar til å dekke kragerøbefolkningens helårsbehov gjennom den nyinnførte eiendomsskatt på hytter.

Av: Også hytteeier
Dato:Onsdag 6. februar Kl: 23:06

Litt merkelig å lese dette. Eiendomsskatten skal vel ikke økes, den skal tvert imot fjernes i løpet av et par år. Finansiering av skolebygg må baseres på andre kilder. Hvorfor er det forresten slik at det akkurat ereiendomsskatten skal dekke skolebyggene? Alle penger er like, kommunen har vel i år større skatteinntekter enn noen gang med lav ledighet og derav følgende lavere sosiale utgifter.

Av: lærer
Dato:Onsdag 6. februar Kl: 23:01

Jeg håper inderlig at noen av politikerne våger å være så tøffe, at de tør å utsette byggingen av Helle-skolen! Det vil innbyggerne i Kragerø takke dere for siden. Bygging av begge skolene vil kjøre kommunen helt i grøfta; vi vil ikke ha midler til å drive forsvarlig drift av skolene i årene som kommer. Nå var vi på vei opp av den "hengemyra" vi har vært i så lenge, men dette vil bety nedskjæringer i årene som kommer. Og det har vi ikke råd til overfor den oppvoksende slekt. Vi trenger mange nye lærere inn i skolen, skal vi klare å forbedre elevenes resultater!!

Av: Vegard Ehnebom
Dato:Onsdag 6. februar Kl: 18:10

Til "Eiendomsskatten"

SV kommer til å bli overlykkelige hvis den borgerlige siden tar til vettet og øker eiendomsskatten i forhold til rådmannens innstilling.

På ett punkt til tar du feil:
INGEN kan gi garanti for at eiendomsskatten ikke blir urettferdig eller at den for noen blir urealistisk høy. Hvis du leser lov om eiendomsskatt så ser du at det ikke er lov til å forskjellsbehandle grupper. Kun enkelteiendommer kan fritas fra eiendomsskatt dersom eier har lav inntekt. Det kan verken H, Frp, SV eller noen andre gjøre noe med uten å endre loven.

Av: Eiendomsskatten
Dato:Onsdag 6. februar Kl: 16:50

Eiendomsskatten kommer ikke til å øke for den enkelte, men totalsummen blir høyere pga eiendomsskatt for alle. Men øker de borgelige mer kommer AP og den sosialistiske siden bruke det for alt det er verdt: Løftebrudd osv. Hvis ikke de øker mer kommer de sosialistiske til å si at det er uforsvarlig. Uansett er dette uten tvil et pressmiddel!
Men saken var at med de sosialistiske kunne på forhånd ikke gi noen garanti for at denne skatten ikke skulle bli for urettferdig eller komme til å bli urealistiske høye: særlig for de som satt med hytter (mange ganger arvede hytter), og folk som eide gamle hus - da kom argumenter om at folk fikk leie ut, de fikk vær så god bare klare hvor stort det enn ble: De ville ikke gi noen beskjed om minimum. Dette er faktisk viktig å huske!

Av: velger
Dato:Onsdag 6. februar Kl: 14:58

Legg den såkalte Helleskolen på is. Der ligger 2 fullgode skoler i området.

Av: Nettleser
Dato:Onsdag 6. februar Kl: 12:31

Les innleggene fra Lotsberg og Okkenhaug og still spørsmålet: Hva er best for Kragerø, leilighetsblokker i vannkanten eller et fellesareal? Svar utbes her på nettet!
Det er aldri for sent å snu!!!

Av: Velger H
Dato:Onsdag 6. februar Kl: 12:29

Høyres forslag til skolestruktur ved forrige valg ville spart kommunen for mange millioner. Men Fosso tapte valget. Nå må partikollega Hegland svelge kameler og gå inn for økt eiendomsskatt for å få endene til å møtes. Verden er jamen rar!

Av: Skattebetaler
Dato:Onsdag 6. februar Kl: 11:45

Politikerne må utnytte alle muligheter til ekstra inntekter. Det er innlysende at eiendomsskatten må økes. Ordføreren kan bare innrømme at valgløftene om å redusere skatten ikke kan holdes - først som sist.

Av: Småbarnsfar
Dato:Onsdag 6. februar Kl: 11:42

Jeg frykter at kjempedyre skolebygg vil gå ut over selve innholdet i skolen. Det hjelper ikke med flotte bygg, hvis man ikke har råd til materiell, og til ekstrahjelp til de som trenger det mest.

 

Sett krageronett.no til din startside -

Redaktør Willy Nilsen 975 54 460 | Annonseansvarlig Markedsavdelingen 928 90 755
Teknisk ansvarlig ThinkWeb | webmaster@thinkweb.no
2005 © Kragerø Avisa AS