Kragerø - Perlen blant kystbyene
Gå tilbakeEpost til forfatterTips en venn!Utskriftsvennlig side

Ta skjærgården tilbake!

27.07 2007 av Willy Nilsen

 

"Ta skjærgården tilbake, gjør som i Aust-Agder!"
Det er oppfordringen fra Terje Mindrebø i et leserinnlegg som gjengis her på Krageronett. Hva er din mening?

 

Inenlegg:
TA SKJÆRGÅRDEN TILBAKE –

GJØR SOM I AUST-AGDER!

 

De fem kystkommunene i Aust-Agder, Risør, Tvedestrand, Arendal, Grimstad og Lillesand, er i gang med å utrede fartsbegrensninger for båttrafikk i skjærgården. I forslaget heter det blant annet:

  § 1 Fartsbegrensning

a) Generelt for Aust-Agder fylke:

Ut til 100 meter utenfor de ytterste punkt på land, øyer, holmer og skjær mot åpent hav er høyeste tillatte hastighet 30 knop.

I tidsrommet 1. mai – 31 august er den høyeste tillatte hastighet 5 knop i hele Aust-Agder innenfor 100 meter fra land, holmer, øyer og skjær som er synlig i overflaten”.

 

Dette er  et forslag som igjen vil kunne gjøre det levelig på sjøen. Den eksplosive økninga i båttrafikken i Kragerø har blitt et stort problem som havnemyndighetene må ta alvorlig, og gjøre noe med.

Det vil derfor være fornuftig å legge seg på samme linje som kystkommunene i Aust-Agder slik at vi til slutt har de samme regler og praksis langs hele sørlandskysten.

Havnestyret i Kragerø bør derfor be havnefogden om å ta initiativ overfor de andre kystkommunene i Telemark med sikte på å utrede og innføre de samme regler for fartsbegrensning på sjøen som det ligger an til i nabofylket vårt.

Slik kan vi ta skjærgården tilbake. Det vil øke trivselen og tryggheten når du er i båt, og ikke minst redusere faren for skader og ulykker.

 

Terje Mindrebø

 

Si din mening her!

 

Tips en venn!

Kjenner du noen som også har interesse av å lese denne saken? Send et tips pr. e-post med skjemaet under. (Ingen informasjon lagres)

Til Navn:
Til epost:
Ditt navn:

 

Si din mening i denne saken!

Din mening:

Ditt navn:     

 

Av: observatør
Dato:Søndag 12. august Kl: 21:32

Som nabo til ett 5knops sund ser jeg med redsel at leseferdidheten til båtfolket er lik null!!

Av: vannmann
Dato:Søndag 12. august Kl: 13:42

Du er inne på noe der også hytteeier,menn prøv å fortell det til idiotene!!

Av: 12 fots pioneer eier
Dato:Fredag 3. august Kl: 10:37

"Lei klaging" har helt rett. Planende båter som kjører halv-plan er brøytebåter, som igjen lager masse sjø og urolig vann.Også enig med siste taler at kun hensynsfullhet på sjøen gir et harmonisk ferdselsbilde. Mindrebø må glemme fartsgrenser.

Av: Også hytteeier
Dato:Torsdag 2. august Kl: 18:17

Folk på sjøen må respektere hverandre og ta nødvendige hensyn, det er det saken dreier seg om. Da blir det plass til alle.

Av: Lei klaging
Dato:Torsdag 2. august Kl: 15:33

Det er ikke alle som bor på fastland og kan ta koggen de få fine sommerdagene i juli (de dagene det faktiske er noen båter ute i det hele tatt). Mange bruker båt fra-til jobb og butikk. Skal det bli slik at de som bor i skjærgården må bruke en time hver vei for å komme seg til sentrum? Ville det ikke vært kjedelig å måtte kjøre i 10km/t på vei hjem fra jobb fordi noen som koser seg på veien en skjelden gang ønsker det slik? Hvor stort problem er egentlig dette? Av bølger er det vind og uvær som står for de største problemene. I austagder hvor båtene holder en halvplanende fart for å ikke bli sett på som fartsovertredere, blir det mye mer urolig sjø enn hvis båtene hadde ligge i plan. Når det gjelder ulykker er det svært få tilfeller i Kragerø. Hvis alle hadde holdt regelen om promille som vi allerede har, hadde det ikke vært ulykker i det heletatt. Hvis det i tillegg nå blir innført krav om båtførerbevis, er det lite som kan føre til farlige situasjoner på sjøen. Sjøen er for alle, om det er kosetur i koggen, nyttekjøring eller vannsport. Man må tollerere at det er forskjellige ønsker å behov!

Mvh 26år i Skjærgården - høysessong eller ikke.

Av: Bærøboer
Dato:Søndag 29. juli Kl: 17:36

Her er jeg helt på linje med Terje Mindrebø. Håper at dette kan gjennomføres før neste sommersesong. Her bodd i Kragerø hele mitt liv og har ferdes på sjøen så lenge jeg kan huske. Har bare hatt forholdsvis liten båt med moderat fart. Men nå liker jeg ikke å ferdes på sjøen lenger. Å krysse Bærøfjorden idag er slik at en nesten sitter med hjertet i halsen. Vi har også flere ganger opplevd at båtene kjører så nære land og lager så store bølger at vår båt nesten havner oppe på brygga. Hvorfor har feriegjestene så dårlig tid ? Har de ikke ferie ?

Av: ikke Båteier
Dato:Søndag 29. juli Kl: 09:15

En kommentar til \\\"Også hytteier\\\"Folk på sjøen må respektere hverandre og ta nødvendig hensyn.Det er det veldig mange som tror de gjør ,spesielt de store og hurtig gående båtene.De har en tendens til og ligge i en hastighet som båtfører mener er sakte fart med bauen rett til værs og er sikkert fornøyd med det.\\\"Nå tar jeg hensyn til andre båter er vel sikkert tanken\\\"?Som regel kjører de i den farta i trange farevann og hadde disse båtførere orka å snu på hodet akterover slik at de fikk se sjøen de lager og forsto at jeg må sakke mer,jeg lager for stor sjø!Da hadde han-hun tatt nødvendig hensyn.Så jeg tror, også hytteeier.Må tenke litt mer på sitt behov det er ikke bare fart som bør reduseres men også bølge høyden som båten lager.Så om du kommer ti minutter seinere dit du skal med redusert hastighet og liten sjø etter båten,så vil alle du paserer eller møter,for ikke å snakke om de som har fortøyd inn til brygge eller land med kaffi koppen oppfylt bli meget fornøyd.Og jeg er helt sikker på at du ville få en fornøyd hilsen tilbake.Da ville det være plass til alle,med FERIE tempo.Jeg tror behovet til mannen med kogg er det de fleste vil ha 80% av de som ferdes på sjøen er nok av den mening.Du skriver riktig, Respekter og ta hensyn til hverandre.Revurder dine behov,farta ned og mindre bølger fra båten.
Mvh:En som ikke eier båt men er mye på sjøen.

Av: Også hytteeier
Dato:Lørdag 28. juli Kl: 20:17

Behovet til mannen med kogg er annerledes enn enkelte andres. Folk på sjøen må respektere hverandre og ta nødvendige hensyn, det er det saken dreier seg om. Da blir det plass til alle.

Av: Sjøglad
Dato:Fredag 27. juli Kl: 11:21

Flott at debatten kommer opp!
Det er uholdbart at det skal gå an å kjøre med slik fart som vi opplever at en større og større prosent av sommerbåteierne gjør. De andre sitter med hjertet i halsen når de sender 14 åringen ut på vannet med 9 hester og jolle, for det er ikke engang sikkert at superbåtførerne ser dem en gang.

Av: Anne
Dato:Fredag 27. juli Kl: 10:03

Jeg får si det med Alf Cranner:

"Noen tror at eventyret ligger gjemt i fartsuhyret"

Men med den regnfylte sommeren vi har hatt i år ville jeg nok ha falt for fristelsen til å la koggen logge ved kai og heller tatt fartsuhyret frem når handleturen til byen skulle unnagjøres.
Så enkelt er nå engang jeg skrudd sammen.

Av: Koggeier
Dato:Fredag 27. juli Kl: 08:28

Jeg støtter Mindrebø fullt ut. Har hatt hytte i Kragerø i 40 år, og kjører fortsatt rundt i den samme båten - en nå gammel kogg. Det er ikke koselig på sjøen når fartsfantomene uten kompetanse om båtlivet bedriver hærverk på en stille havflate.

Av: Seiler
Dato:Fredag 27. juli Kl: 08:26

Jeg tror ikke det blir så enkelt å få innført en slik endring. Det er mange praktiske sider som må utredes. Men jeg er gjerne med på at saken kommer på bordet, og at man får en solid gjennomgang. Kanskje det finnes andre løsninger?

 

Sett krageronett.no til din startside -

Redaktør Willy Nilsen 975 54 460 | Annonseansvarlig Markedsavdelingen 928 90 755
Teknisk ansvarlig ThinkWeb | webmaster@thinkweb.no
2005 © Kragerø Avisa AS