Kragerø - Perlen blant kystbyene
Gå tilbakeEpost til forfatterTips en venn!Utskriftsvennlig side

- Vi må verne om allemannsretten

11.07 2007 av Willy Nilsen

 

- Vi må verne om allemannsretten, sier eiendomssjef i Kragerø kommune Heidi Howatson. Hun informerer mer enn gjerne om hovedinnholdet i friluftsloven.

 

 


- Hvis alle kjenner til hovedinnholdet i friluftsloven, har
vi et godt grunnlag for gode opplevelser i skjærgården,
sier Heidi Howatson.

    

-  Det er god plass til alle i Kragerøs skjærgård,  men det oppstår likevel konflikter når det gjelder bruken av herlighetene.

Eiendomssjef i Kragerø kommune Heidi Howatson setter fokus på de viktigste redskapene for å unngå ubehagelige opplevelser og unødvendige konfrontasjoner i utmark: Friluftsloven og allemannsretten!

 

-  Hvis alle kjenner hovedinnholdet i friluftsloven, vil man helt sikkert unngå en del ubehagelige opplevelser. I realiteten dreier det seg mye om sunn fornuft, men et regelverk er likevel helt nødvendig for å kunne regulere bruken av skjærgården, sier Howatson.

 

-  Allemannsretten gir alle adgang til fri ferdsel i utmark. En grunneier har ikke anledning til å hindre den frie ferdsel ved hjelp av stengsler, skilt eller lignende.  Slike sjikanøse stengsler dukker opp som problemer hver eneste sommer, og i noen tilfelle er det nødvendig å fjerne innretningene, som er satt opp for å hindre folk i å bruke områder som alle har adgang til i følge friluftsloven.

 

Howatson har selv opplevd å bli jaget fra en offentlig badestrand, og vet hvor ubehagelige slike opplevelser er.

 

Hun mener at informasjon om allemannsretten er et viktig bidrag for å skape mer forståelse mellom grunneiere og folk som er på tur.

 

I friluftsloven står det blant annet:

 ”Alle kan fritt ferdes på sjøen med båt. For en kortere periode har du rett til å dra båten i land på strandstrekninger i utmark. Men det er ikke tillatt å benytte kai eller brygge uten grunneiers tillatelse.”

 

Og videre:

” Enhver har rett til å bade i sjøen fra strand i utmark eller fra båt når dette skjer i rimelig avstand fra bebodd hus/hytte.  Telt må ikke settes opp nærmere hus/hytte enn 150 meter. I utmark har du anledning til å ha teltet stående inntil to døgn på samme plass uten tillatelse fra grunneier.”

 

-  I realiteten dreier det seg om folkeskikk. Og hvis begge parter kjenner friluftsloven, har man et godt utgangspunkt for gode opplevelser i skjærgården.

 

 

 

 

 

Si din mening her!

 

Tips en venn!

Kjenner du noen som også har interesse av å lese denne saken? Send et tips pr. e-post med skjemaet under. (Ingen informasjon lagres)

Til Navn:
Til epost:
Ditt navn:

 

Si din mening i denne saken!

Din mening:

Ditt navn:     

 

Av: Olaf Mathiassen. Hytteeier i Hull og Kragerø fan !
Dato:Mandag 24. september Kl: 08:17

Det kan sies mye om det å ferdes fritt i terrenget på mange steder. som regel foregår ferdselen uten noen problemer ! Men , noen få mennesker har sterke markeringsbehov og gir seg aldri. Må være hardt å ha det slik bestandig at naboens eiendom er så atraktiv , det forstår jeg godt ! Skal ikke rippe opp i "gamle" saker som jeg kanskje ikke har greie på , men jeg syntes at den gamle, utvaskede og bleke badedrakta som henger på "privat grunn" på Gofjell snart burde kunne skiftes ut med en nyere modell ! Det syntes helt klart at badedrakta ikke er benyttet på mennesker på lang tid ! En modell av nyere dato ville kanskje borge for noe troverdighet fremfor "gapskratt" hver gang man passerer stedet ! God Høst !

 

Sett krageronett.no til din startside -

Redaktør Willy Nilsen 975 54 460 | Annonseansvarlig Markedsavdelingen 928 90 755
Teknisk ansvarlig ThinkWeb | webmaster@thinkweb.no
2005 © Kragerø Avisa AS