Kragerø - Perlen blant kystbyene
Gå tilbakeEpost til forfatterTips en venn!Utskriftsvennlig side

Debatt om kulturhus/administrasjonsbygg!

23.03 2007 av Willy Nilsen

 

Planene for et felles administrasjonsbygg og kulturhus slo dype sprekker i formannskapet. NAV blir stilt på sidelinjen, og saken er mer åpen enn noen gang. SI DIN MENING!

 

 

Her følger en del informasjon om saken.

Først formannskapets vedtak:

1. Rådmannen starter umiddelbart arbeidet med realisering av et regionalt kulturhus i Kragerø.

2. Rådmannen, i samarbeid med NAV-Telemark, starter umiddelbart arbeidet med å finne

lokaliseringsmuligheter for NAVs virksomhet i Kragerø

3. Rådmannen utarbeider ulike lokaliseringsmuligheter i forhold til kommunens behov for

administrasjonsbygg, eventuelt leie av lokaliteter

4. Utredningene fremmes for kommunestyret våren 2007.


Som man ser, er alle muligheter fortsatt åpne, men det må skje mer enn ett under om et bygg skal stå klart til 2009, slik at NAVs ønsker kan innfris. Hva gjør vi? Skal vi bygge et eget kulturhus på "Fossen-tomta", uavhengig av kommunens planer om å samle sine aktiviteter i en ny storstue? Eller skal "kinokvartalet" utnyttes?
Si sin mening!


Her er referatet fra formannskapets møte:

Formannskapets vedtak tirsdag tyder på bred enighet, men bakom skjuler det seg en omfattende splid om kulturhus, administrasjonsbygg og forholdet til NAV og politiet.

 

Egentlig skulle formannskapet diskutere om det er mulig å få til et fellesbygg som kan gi plass til NAV innen utgangen av 2009. For å få til dette, måtte rådmannen ha et vedtak i kommunestyret før sommeren.  Det ble raskt klart at flertallet i formannskapet ikke hadde noen tro på at det var praktisk mulig å komme i mål med et slikt bygg innen fristen som NAV har satt.  Det kom også frem sterk motvilje mot et så stort bygg. Dermed må rådmannen gi beskjed til NAV-sjef Grunde Grimsrud om at det neppe er mulig å tilby samlokalisering med kommunen.

Den eneste tomta som er regulert, er området på kaia der Fossen holder til i dag. Avtalen med Fossen går ut i 2009 med ett års oppsigelse. Ingen i formannskapet var særlig lystne på å si opp denne avtalen nå for å kunne komme igang med kulturhusplanene.

Det ble en lengre debatt om kulturhus og administrasjonsbygg i ulike varianter, på tross av at kommunestyret allerede har vedtatt at dette arbeidet skal utredes.
Formannskapet var ikke imot utredninger, snarere tvert imot, men i bunnen av den politiske debatten ligger dyp uenighet om plassering og innhold.

Flere representanter minnet omk at kommunen, via solialtjenesten, er en del av NAV.

Det er dessuten et faktum at et viktig økonomisk fundament for kulturhuset/administrasjonsbygget, nemlig leieinntektene fra NAV, nå er i ferd med å smuldre. Hvordan man da skal få den økonomiske kabalen til å gå opp, er høyst usikkert.

Det er ingen tvil om at et fellesbygg som kan gi plass til kulturhus, kommunens administrasjon og statlige leietagere fikk et kraftig skudd for baugen i formannskapets  møte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Si din mening her!

 

Tips en venn!

Kjenner du noen som også har interesse av å lese denne saken? Send et tips pr. e-post med skjemaet under. (Ingen informasjon lagres)

Til Navn:
Til epost:
Ditt navn:

 

Si din mening i denne saken!

Din mening:

Ditt navn:     

 

Av: NISSE
Dato:Onsdag 25. april Kl: 23:04

Det finnes billige bussbilletter til Oslo..tur/retur! kommer jo opp en lekker hvit byggning der inne..

Av: JE
Dato:Tirsdag 10. april Kl: 22:30

Iallefall veldig bra at de ikke samlokaliserer kulturhus, nav og politiet! For en idiotisk idé!

Av: Terje
Dato:Fredag 6. april Kl: 08:52

Lønnsomhet kan vel beskrives på flere måter. Kultur er jo til berikelse men ikke økonomisk sådan. Men dersom Optimist mener at det er økonomisk lønnsomt tviler jeg dessverre sterkt. Et kulturbygg er kostbart å bygge, og kanskje enda mer kostbart å drive. Det finnes eksempler på at slike bygg har blitt en svøpe for kommunene som har tatt en feilaktig beslutning.

Av: Peder\\\\\\\'n
Dato:Torsdag 5. april Kl: 22:19

Poenget er ikke å spare, men å gjøre rette prioriteringer. Enig med optimist at dette kanskje kan lønne seg, men det skulle være morsomt å se regnestykket!

Av: Optimist
Dato:Torsdag 5. april Kl: 17:42

Sett i et større perspektiv kan investering i et kulturhus være utgifter til inntekts ervervelse, for hele Kragerø. Det er jeg overbevist om. Det har aldri lønnet seg og spare seg til fant!

Av: Peder\\\'n
Dato:Tirsdag 3. april Kl: 22:36

Drømmen om et kulturhus ser ut til å være sterk hos mange av kommunens politikere. Imidlertid er det noe som heter \"å sette tæring etter næring\". Synes det haster mer med å få til en god løsning på utbygging av havn og havnefront, legge forholdene til rette for flere arbeidsplasser, utbedre infrastrukturen i hele kommunen og gjøre kommunen til et godt sted å bo i. Så får en deretter tenke på \"desserten\"- hvis det er penger igjen.

Av: Hytteeier
Dato:Onsdag 28. mars Kl: 18:24

Til Henry,

Veldig enig med deg, beslutningtakere må få åpnet øynene. Forslag om å lage et ulønnsomt administrasjonsbygg på Kragerøs beste tomt er forferdelig dårlig.

Av: Henry
Dato:Tirsdag 27. mars Kl: 01:38

Kragerø har ikke mange ressurser, men heldigvis har de med fyldigere lommebok fra østlandet lyst til å komme hit for å feriere og bruke store penger på å oppretholde, vedlikeholde og bygge nye hytter og ferieleiligheter i skjærgården. Kanskje de til og med tar seg en tur til sentrum for å spise, drikke en pils, handle på Meny eller kjøpe en hekksaks på Jernia.

Kragerø kommune bør utnytte muligheten turistene gir og tilrettelegge for handel, servering og kultur i sentrum, og flytte offentlig administrasjon til rimelige, god tilgjengelige lokaler utenfor bykjernen. Lukkede offentlige kontorer har ingenting på en prakttomt i sentrum å gjøre, og servicekontorene må finnes på et sted hvor ikke de ansatte opptar store deler av parkeringsplassene rundt.

Man bør se på mulighetene for å selge unna lokalene i sentrum til interesser som er villig til å satse og drive med service og overnatting, og bruke deler av inntektene til kulturhus som både fastboende og turister kan nyte godt av. Gjerne plassert godt omringet av servictilbud på Fossentomta.

Av: Landligger
Dato:Mandag 26. mars Kl: 16:00

Hvor skal Kragerøs utvikling komme?
Skal Kragerø være en by som kun eksisterer som et turiststed for Oslo folk med mye penger. Hvor de kan få bygge blokker i skjærgården, rive ned og bygge større og flottere hytter overalt. Og hvor innbyggerne står med lua i handa som andre leilendinger...
Uansett hva som foreslås bygget i byen til det beste for innbyggerne så blir det motreaksjoner og underskriftslister.
Nei det er nok bedre at man fortsetter å klippe og selge klær til hverandre. Man må passe seg for utviklingen, den kan være farlig. Kanskje det ble arbeidsplasser av slikt, det kunne jo vært farlig, kanskje flere ville bo her hele året da.
Slikt blir det fremgang av.

Av: Terje
Dato:Fredag 23. mars Kl: 20:10

Enig i at et administasjonsbygg må befinne seg på de billigste tomtene. Ikke i et palass på Kragerøs dyreste tomt.

Av: Deltid øyboer
Dato:Fredag 23. mars Kl: 18:46

Det kan ikke være lønnsomt å legge alle komunale kontorer på Fossentomta.
Bygge må jo bli stort for å inneholde alt som er omtalt her.
Hvor skal alle parkere som skal jobbe der.

Av: Hytteeier
Dato:Fredag 23. mars Kl: 09:47

Gjør ikke samme tabbe som er gjort andre steder m.h.t. plasseringer.

Administrasjonsbygg bør absolutt ikke plasseres langs sjøen på de desidert mest verdifulle tomtene, altså dermed i byens nyeste og dyreste bygg.

Kommunale bygg bør ligge i utkanten der prisene er lavest, dette med mindre innbyggerne ønsker å bruke sine skattepenger på at de kommunalt ansatte skal ha fyrstelige lokaliteter. Det beste alternativ er trolig å leie slik at kostnaden er mer fleksibel.

Det er ellers overraskende at Kragerø kommune mener å ha økonomi til å bygge et eget kulturhus, dette er neppe noen god idé.

Av: administrasjonen
Dato:Fredag 23. mars Kl: 09:43

Det er ikke først og fremst politikerene som har gapt for høyt, det er administrasjonen. Grådigheten i forhold til egennytte tok over: Fine nye kontorer til en vannvittig svær etat. Rådmannen snakket om politi, om trygdekontor, om arbeidskontor, om sosialkontor, om hele administrasjonen på rådhus, og trekantbygning. Han syntes han fikk en genial ide mht finansiering. Men er det til det beste for kulturen?
Kulturhuset ble jo fullstendig underordnet. Jeg syntes man tenker fullstendig feil vei. Vi er i ferd med å få byråkrativelde i Kragerø.

Av: Basta
Dato:Fredag 23. mars Kl: 08:09

Det er bare en plass som er bra nok for et kulturhus, og det er jernbanekaia der Fossen og havnevesenet holder til. Er ikke så opptatt av om administrasjonsbygget kommer på samme sted, men det blir sannsynligvis mye billigere å bygge sammen.

Av: Velger
Dato:Fredag 23. mars Kl: 07:54

Takk for den! Her er det all grunn til å bruke tastene. Maken til surr! Tror ikke det blir noe kulturhus i Kragerø før tidligst i 2015, slik politikerne rører det til.

 

Sett krageronett.no til din startside -

Redaktør Willy Nilsen 975 54 460 | Annonseansvarlig Markedsavdelingen 928 90 755
Teknisk ansvarlig ThinkWeb | webmaster@thinkweb.no
2005 © Kragerø Avisa AS