Kragerø - Perlen blant kystbyene
Gå tilbakeEpost til forfatterTips en venn!Utskriftsvennlig side

Tenk om vi hadde hatt Tangen i dag?

03.01 2007 av Willy Nilsen

 

I dagens kommentar i Kragerø Onsdag tar avisen avstand fra en påstand i KV om at nedleggelsen av Tangen Verft var et gode for lokalsamfunnet. Dessuten blir Kjell Inge Røkke bedt om å tenke på sitt ettermæle i Kragerø.

 

Kommentar:

Tenk om vi hadde hatt Tangen Verft i dag?

 

I et leserinnlegg i tirsdagens utgave av KV tar Ole Moen skarp avstand fra avisens standpunkt angående Tangen Verfts betydning for lokalsamfunnet. Det er ikke det minste rart at Moen reagerer.  Formuleringen i  lederartikkelen 28. desember  i KV må enten bygge på manglende lokalkunnskap, total svikt når det gjelder  generell kompetanse om mekanismer innen næringslivet eller  et utslag av hastverk i innspurten før årskiftet.

KV skriver:”Vi våger påstanden om at denne nedleggelsen (av Tangen Verft) på mange måter har vært et gode for samfunnet.”

Det er trist hvis slike feilaktige påstander skal feste seg som en sannhet i lokalsamfunnet.  For dette er å snu saken fullstendig på hodet. 

Det er naturlig å belyse fra en helt annen synsvinkel: Tenk om vi hadde hatt Tangen Verft i dag?

Det er helt på det rene at den positive utviklingen vi har sett i store deler av lokalt næringsliv de siste årene ikke skyldes nedleggelsen av Tangen Verft.  Selvfølgelig er det ikke slik! Derfor dreier det seg om et både-og, ikke et enten-eller slik KV fremstiller saken.

Hvis Tangen Verft hadde kommet seg gjennom den vanskelige tiden i 2003, ville verftet i dag hatt fulle ordrebøker, akkurat som resten av bransjen.

Kragerø hadde hatt det eneste skipsverftet langs hele sør-kysten og en oppegående industribedrift med flere hundre ansatte, med alle de positive ringvirkninger dette ville medført.

Det var små marginer som skilte mellom nedleggelse og videre drift av Tangen Verft. Dessverre ble det tommel ned for Kragerøs hjørnestensbedrift.  Over 200 ansatte mistet jobben, og mange har ennå ikke fått noe å gjøre etter måneder og år i drift mellom trygdekontor og arbeidskontor.  Hvordan i all verden kan dette være en fordel for samfunnet?

 

Det er selvsagt gledelig at lokalt næringsliv blomstrer. Enkelte bransjer har aldri opplevd maken til vekst.  Og hvis vi ser mot Vestlandet, finner vi nettopp skipsverft som bygger skrog som aldri før.  Vi kunne hatt en slik bedrift i Kragerø også, men  de negative faktorene ble for mange for de som skulle ta avgjørelsen.  De ansatte kjempet imot, men ble ikke hørt. Hovedansvaret hviler på Kjell Inge Røkke og  Aker-konsernet, som  ofret Tangen Verft for å sikre andre verdier.  Den oppførselen eierne har vist i forhold til de ansatte, er en stor skam.  Og dersom Kjell Inge Røkke er opptatt av sitt ettermæle i Kragerø, bør han rydde opp i dette snarest mulig.  Sammenlignet  med andre steder i Norge som har mistet en stor industribedrift, har Kragerø generelt og Tangen-ansatte spesielt kommet svært dårlig ut.

Men det er ikke for sent å gjøre noe med det. Hører du det, Kjell Inge Røkke!

Willy Nilsen, redaktør

 

Si din mening her!

 

Tips en venn!

Kjenner du noen som også har interesse av å lese denne saken? Send et tips pr. e-post med skjemaet under. (Ingen informasjon lagres)

Til Navn:
Til epost:
Ditt navn:

 

Si din mening i denne saken!

Din mening:

Ditt navn:     

 

Av: mannen
Dato:Onsdag 25. april Kl: 19:12

Om klubben hadde hatt BALLER,så ville det vært andre boller på TVK nå!

Av: stine
Dato:Fredag 19. januar Kl: 23:50

Kansje på tide å legge den diskusjonen på hylla,ikke gro fast
kom dere videre.

Av: Pendler
Dato:Tirsdag 9. januar Kl: 14:30

Var det ikke nettopp bygging av skrog og seksjoner Tangen Verft gjorde da? Det er vel fremdeles den manglende sluttpakken for de eldste tidligere Tangen-ansatte Aker-ledelsen kritiseres for?

Av: SM
Dato:Tirsdag 9. januar Kl: 12:30

Tangen ville vert en oppegående bedrift i dag hvis ledelsen i Aker med Røkke i spissen hadde villet. I dag går norske verft så det suser, men basert på skrogbygging i utlandet, i første rekke Romania hvor Aker har eget verft. Jeg er helt enig med redaktøren av Kragerø Avisa som kritiserer ledelsen i Aker konsernet . Deres oppførsel er en stor skam.

Av: Industrimann
Dato:Lørdag 6. januar Kl: 12:51

Selvsagt ville fremgangen i næringslivet kommet også dersom Tangen hadde fortsatt, men med en vesentlig forskjell: Vi ville vært bedre rustet til å utvikle lokal industri.

Av: Spåmann
Dato:Fredag 5. januar Kl: 14:35

Vi må slutte å snakke om snøen som falt i fjor. Se framover! Tror faktisk det er store muligheter for etableringer på Tangen-området. Og Aker er jo med. Eier ikke Aker 49 prosent av eierselskapet på Tangen, da?

Av: TMD
Dato:Fredag 5. januar Kl: 13:42

Etter å ha latt setningen sirkulert i munnen litt....

"....på mange måter...."
ikke: HAR VÆRT (absolutt)

Av: OM
Dato:Torsdag 4. januar Kl: 19:46

Til TMD \" Vi våger påstanden om at denne nedlegelsen (av Tangen Verft) på mange måter var et gode for samfunnet\". Smak på dette litt. Den er ikke tratt ut av en sammenheng. Setningen står for seg sjøl og er ikke til missforstå.

Av: TMD
Dato:Torsdag 4. januar Kl: 10:30

Stakkars Moen har jo missforstått...

Mannen har klart å dratt dette utifra et større ressonement.
Å klare å tolke det som Størseth skrev i KV på denne måten er imponerende trangsynt!

Det er jo trist for lokalsamfunnet at TV ble lagt ned, men om Moen hadde fått sin vilje, ville han fått alle tidligere ansatte til å satt seg på bakbena og syntes synd på seg selv.
Verden, Norge, Kragerø er i endring og kan ikke bare regne med at alt vil forbli som før - man må endre seg. Og de som endrer seg i større takt enn sine omgivelser - vinner.
Kragerø er på god vei å gjøre dette og man må bare passe på at Moen ikke får mer kraft i ordene sine - enn det han får i en Tabloid-avis som Kragerø Onsdag later til å bli.
At en gammel verftsbedrift oppløses og nye arbeidsplasser genereres (som en direkte konsekvens eller ei) er da ikke noe problem - hjørnestensbedrift eller ikke.

Av: GØB
Dato:Onsdag 3. januar Kl: 20:15

Dette er jo å drømme ! Vi ser at alle verft i Norge kun er bygd opp rundt subsidier og støtteordninger. Aker Kværner (RGI) skjønte dette for lenge siden og derfor er ordrebøkene fulle enn så lenge, ikke pga. markedstilpasning eller kompetanse i Norge. Staten betaler kjære dere og vi har hatt nok av subsidier i dette landet. Vi må tilpasse oss den nye konkurransen. Bygging av skip i Norge eller for den saks skyld i Finland/Spania er sponset med dine skattekroner !

Av: Også pendler
Dato:Onsdag 3. januar Kl: 12:33

Poenget er jo at arbeidsmarkedet ikke ville ha tidligere verftsarbeidere over 58 år i 2003. Siden er situasjonen blitt annerledes, men de dette gjelder har virkelig kjent problemene. Dette har ikke noe med sutring å gjøre! Klart det hadde vært bra for Kragerø om Tangen hadde eksistert i dag!

Av: Pendler
Dato:Onsdag 3. januar Kl: 09:36

Nå må Ole Moen &co. slutte å sutre!
Kom med fakta på hvor mange tidligere Tangen-ansatte som virkelig vil jobbe, som som ikke har fått nytt arbeid i dagens arbeidsmarked.De fleste har vel opplevet pendlersituasjoner i et arbeidsliv?
Hvor mange gjelder dette Moen?
Hvorfor er disse gutta ikke i jobb?
Dersom de ikke har helse til å jobbe lenger, er det vel det som er problemet for disse?
Er ikke Moens egentlige agenda manglende sluttpakke for de eldste som falt mellom 2 stoler? Der har du et poeng.

Av: Sveiser
Dato:Onsdag 3. januar Kl: 09:22

Det er rett og slett merkelig at hverken Kragerø eller Tangen-ansatte ikke har fått noen som helst hjelp etter nedleggelsen av Tangen Verft. Se hva som har skjedd på Herøya, på Union og i Årdal. Bra for disse lokalsamfunnene, men ikke for Kragerø. Det er stor skam, og kritikken mot Røkke er helt berettiget. Nå må han på banen!!!!!

 

Sett krageronett.no til din startside -

Redaktør Willy Nilsen 975 54 460 | Annonseansvarlig Markedsavdelingen 928 90 755
Teknisk ansvarlig ThinkWeb | webmaster@thinkweb.no
2005 © Kragerø Avisa AS