Kragerø - Perlen blant kystbyene
Gå tilbakeEpost til forfatterTips en venn!Utskriftsvennlig side

Blankt nei til utbygging i havnebassenget

03.03 2007 av Willy Nilsen

 

Saken er oppdatert: Bygningsrådet sa seg enig med rådmannen. Det ble blankt nei til Ivar Tollefsens planer om utbygging i indre havnebasseng. Saken går videre til formannskap og kommunestyre.

 

I saksfremstillingen til bygningsrådet skrev rådmannen:
Kragerøs identitet er sårbar og det er derfor viktig å sette fokus på byens historiske kvaliteter og særpreg i forbindelse med den framtidige utviklingen av byen. Selv om mange mener at Kragerø trenger et kulturhus, og at dette vil kunne bli et etterlengtet løft, må tilpasningen til det eksisterende miljøet tillegges en nesten avgjørende vekt. Det fremlagte forslaget har veldig mange positive sider, men det vurderes at de miljømessige konsekvensene vil bli for store og uheldige til at tiltaket bør fremmes slik det er foreslått. Miljøet nettopp på dette stedet vil ganske enkelt ikke kunne absorbere det.

Dette er bakgrunnen:

Det gjelder et kombinert kultur- og administrasjonsbygg i havnebassenget på 7000 kvadratmeter.  


Her er planene, i fugleperspektiv.
Men ikke nok med det.  Tegningene omfatter også et forretnings- og boligbygg, et undersjøisk parkeringsanlegg i flere etasjer, båtplasser, et  bryggetorv og utescene  - for å nevne noe.

 

Arkitekt Jan Inge Lindeberg sier til Kragerø Onsdag at det dreier seg om en forespørsel om å utarbeide en reguleringsplan, med andre ord den aller første  skissen til hvordan arealet kan bygges ut.

-  Eiendommen er i dag bebygget med to sammenfallende hus, som ikke anses å være noen berikelse for byen.  Det er ønskelig å rive disse bygningene, og utvide arealet i havnebassenget.  I første omgang ønsker vi en tilbakemelding fra Kragerø kommune om vi skal gå videre med planene, sier Lindeberg.

Han ser gode muligheter til å tilføre byen spesielle kvaliteter.  - Beliggenheten midt i havnebassenget tilsier en funksjonsblanding som kan tjene Kragerøs befolkning hele året, sier han.

 


Slik ser det ut fra Jens Lauersøns plass.
-  I den mørke årstid blir det et kulturanlegg for fellesopplevelser, om sommeren et utadrettet kulturtorv hvor hele sentrumsmiljøet tar del, med utescene, kafeer, torgboder, strandpromenade og butikker.

 

Om det arkitektoniske uttrykket skriver Lindeberg:  ”Vi har valgt et formspråk som i demensjon og materialbruk har Kragerøs frodighet, men som i hovedform har assosiasjoner til den maritime verden, båtskrog og skjell. Det er vår overbevisning at et offentlig bygg som et kulturhusanlegg med denne beliggenheten bør ha en arkitektur som  på en myk måte peker videre fra der vi står i dag. Det gjelder også funksjonsinnholdet, som storsal, utstillingsrom, bibliotek og klubbrom for unge og eldre.

 

Foreløpige vurderinger av tekniske eksperter viser at anlegget kan bygges flytende, enten på stedet eller i et annet område og bukseres på plass.

 

-  Vi legger opp til et nært samarbeid med Kragerø kommune i den videre prosessen, sier Lindberget.

 

I kommunestyret torsdag ble det vedtatt at administrasjonen skal jobbe videre med et kulturhus kombinert med et administrasjonsbygg.  Det er naturlig å tenke at innspillet fra Tollefsen via arkitekt Lindberget blir en del av denne prosessen. I kommunestyret ble det også gitt uttrykk for at man ventet på et innspill fra Ivar Tollefsen.  Man behøvde ikke vente lenge...

 

 

Si din mening her!

 

Tips en venn!

Kjenner du noen som også har interesse av å lese denne saken? Send et tips pr. e-post med skjemaet under. (Ingen informasjon lagres)

Til Navn:
Til epost:
Ditt navn:

 

Si din mening i denne saken!

Din mening:

Ditt navn:     

 

Av: Til SV-er
Dato:Lørdag 3. mars Kl: 09:53

Hvis SV\\\'s stemmegivning i saker som har med investeringer i fremtidige virksomheter i Kragerø å gjøre hadde fått flertall, ville det ikke blitt skapt en enesete arbeidsplass her.
Kan ikke SV fortelle oss hva partiet har skapt?

Av: SV-er
Dato:Mandag 26. februar Kl: 19:53

Til 'Kragerøvelger':
Det finnes folk i SV som er positive til utvikling, og som gjerne vil bygge videre på Tollefsen's planer. Det er særdeles viktig at det begynner å skje ting i byen, slik at ting kan legges til rette for innflytting, helst av unge mennesker mellom 20 og 35.
Til 'Tempo!':
Helt enig. De siste skissene Finn Carlsen har kommet med er veldig gode innspill til hvordan vi bør ha det i Kragerø

Av: innflytter
Dato:Mandag 26. februar Kl: 15:25

Prosjektet og bygget ser riktig spennende ut. Etter noen justeringer vil det kunne bli et praktbygg med maritime linjeføringer. I forhold til hva som foreløpig er godkjent på skrubbodden er jo dette en perle.

Av: KragerøSucks
Dato:Torsdag 1. februar Kl: 21:55

Nå syntes jeg jaggu meg vi får se til å flytte fra denne byen! Det "herlige" kommunestyret i Kragerø tenker kun ene og alene på turistene, mens vi fastboende blir skjøvet til side gang på gang. Når skal kragerø innse at de ikke akkurat er å betrakte som en verdensmetropol?

Men uansett. Nytter ikke å si imot kommunestyret i kragerø som stort sett består av "venner og kjente" som sikkert også er betalt for å gi sin stemme til investorene som sitter med baken full av penger.Nei... Jeg flytter! Er sånn de vil ha det.

Av: Sommergjest
Dato:Fredag 5. januar Kl: 14:29

Bygget må i alle tilfelle bygges flytende som foreslått, da har man i det minste mulighet for å kaste loss og flytte hele greia NÅR (ikke HVIS) man ser det og forstår hvor dumt dette var...

Av: Borteidbo
Dato:Fredag 5. januar Kl: 13:57

Å fylle ut i havnebassenget for å skaffe tomter i Kragerø er å ødelegge
byens hjerte og identitet. Det må da finnes andre tomter i byen enn midt i "smørøyet" ??? Hva med Tangenområdet?

Av: Hytteeier II
Dato:Torsdag 4. januar Kl: 15:31

Dette tar alt for stor plass i havnebassenget som er trangt nok fra før om sommeren, og båtene blir ikke akkurat mindre etterhvert! Stilen passer heller ikke i Kragerø!!! Se på flere alternativ og ikke ødelegg idyllen. Vi vil vel ikke ha et Oslo i miniatyr!

Av: Tempo!
Dato:Søndag 31. desember Kl: 10:32

Det er bra at Finn Carlsen vil bygge for NAV og politiet (se KragerøAvisa fredag). Vi kan jo ikke vente på et nytt kulturhus og administrasjonsbygg. Det kan jo ikke stå ferdig før i 2011, tidligst. Nei, sett igang nå, så beholder vi kanskje disse etatene i Kragerø.
Det er nok av dem som har flagget uut...
Finns planer er kjempebra!

Av: Kragerøvelger
Dato:Tirsdag 26. desember Kl: 11:35

Etter å ha hørt på alle argumentene fra Solfrid Slettebakken, Arnfinn Jensen og Olav Drevland MOT Havnefronten, ville det være interessant å høre hva Kragerø Venstre, RV og SV mener om dette......

Av: Bymann
Dato:Søndag 24. desember Kl: 10:25

Jeg har bodd i Kragerø i over 40 år, og er veldig glad i byen, selv om jeg ikke er barnefødt her som det heter. Dette er noe av det beste som har skjedd den tiden jeg har vært her. Et slikt prosjekt vil vitalisere sentrum og resten av kommunen.

Av: Solveig
Dato:Lørdag 23. desember Kl: 18:08

Endelig et fremtidsrettet forslag med spenst og kreativitet! Hvorfor ikke gjøre det hele fullendt: Lag molo (fylling, riv brua) over til Øya med brygger/promenade og legg ut en skikkelig bølgebryter fra Havnelageret til Øya (med en innseilingsåpning.) Da kan vi få en skikkelig lun hav for handlende/fastboende. Dette må handelsstanden være med å finansiere, de er jo ikke på banen i det hele tatt når det gjelder utvikling av havneområdet!

Av: he
Dato:Lørdag 23. desember Kl: 13:33

Vi som bor i kragerø bør hilse dette prosjektet velkommen for nå må vi snart innse at vi trenger annet enn bare hyttebygging for det gir bare kortvarige inntekter.
Dette kan virkelig sette fart i utviklingen i byen.
Vi må ikke tro at hvis vi bygger noen hvite små skipperhus i vannkanten at dette bringer inntekter til byen.
Vi må ha noen som vil satse på næringsutvikling.
Håper virkelig at Tollefsen får slippe til med sine planer.

Av: Positiv
Dato:Lørdag 23. desember Kl: 10:54

Det er visst flere en Gerd Liv Valla som trenger en palle TITRALACK (mot sur mage) til julepresang. La denne spenstige planen få utvikle seg videre til et endelig utkast, så kan byens befolkning ta stilling.

Av: Erling Okkenhaug
Dato:Fredag 22. desember Kl: 22:48

Stakkars Kragerø som ikke har ryggrad til å etablere og/eller stå for egne planer. En gjennomtenkt byplan ville aldri godkjent et så tilfeldig forslag. Oslo slåss mot de samme kreftene i Bjørvika.

Følg med på www.omgivelser.no

I den store verden arbeides nå på alvor med strategier for å demme inn storbyer mot stigende havnivå der dette er mulig, grunnet klimaendringene. Hvilken beredskap vurderer man i Kragerø?

Mer å lese på www.klimatiltak.no

Hilsen Erling Okkenhaug

Av: Yngvar
Dato:Torsdag 21. desember Kl: 06:08

Dette er da ikke sant. Kan ikke ødelegge hele byen med det byggverket der.

Av: Kragerøborger
Dato:Torsdag 21. desember Kl: 01:27

Hvorfor ikke fylle igjen det hele.

Av: Gro Marigård
Dato:Onsdag 20. desember Kl: 16:21

Et spennende prosjekt, men jeg syntes det blir for stort i det lille havnebassenget. Jeg skulle ønske det var mulig å se byen i sin helhet og behandle byggeprosjekter utifra byens eget særpreg...
Jeg er overhode ikke negativ til kulturhus, en strålende tanke. Det må gjerne ligge der det er tegnet inn også, bare i litt andre "klær". Jeg har så inderlig lyst til at vi skal ta sjangsen på å være oss selv og ikke gjøre som alle andre. Det er så viktig å ta vare på det som gjør Kragerø til det den er rent billedlig. Det er lett å gå i "Keiserens nye klær" -fella....la oss ha is i magen og se på flere alternativer.
JA!, til et kulturhus men la det bli et bygg vi med rette kan si med stolthet: "JA!!!! dette er Kragerø!!!! Byen som tør satse på seg selv!!!"

Av: h
Dato:Onsdag 20. desember Kl: 14:38

Dette er ett prosjekt Kragerøs befolkning og kommunen ønske velkommen.
Vi trenger innvestorer som vil bygge annet enn bare leiligheter.

Av: Per Kristian Nilsen
Dato:Onsdag 20. desember Kl: 14:27

Spennende arkitektonisk uttrykk, men altfor dominerende i et havneområde som er trangt nok fra før. Når Thorsdals brygger blir lagt ut på øya (de vil gå ut til brokaret)vil vi bedre se hvor liten passasje det blir for båttrafikken den veien.
Hvordan skal ferja kunne fungere som "brannbåt" ved neste brann i sentrum (husk brannen i Rolls hus)?
Trafikken forbi bryggasenteret blir en utfordring og jeg venter spent på hvordan den kan løses.
Forespørselen om å få investere i Kragerø må sees på som svært positivt, men vi bør finne fram til alternative plasseringer av et slik bygg. Konseptet med med "å gå ned i vannet" kan løses både på Jernbanekaia, i Kirkebukta og på Tangen. Her må det foretas koblinger til planarbeidet for Kragerø Havnefront/Stilnestangen.

Av: brannmann
Dato:Onsdag 20. desember Kl: 10:25

Elefantsyke viser seg i mange former !

Av: Punktum
Dato:Onsdag 20. desember Kl: 09:56

Hittil det beste forslaget noensinne. Med den skulpturelle utformingen av et stort offentlig bygg, vil dette ta seg svært godt ut fra sjøveien. Og med de funksjonene som det legges til rette for her, kan jeg ikke skjønne annet enn at det er økonomien det står på.

Av: Supert!
Dato:Onsdag 20. desember Kl: 09:22

Dette er flott! Selvsagt er det mange skjær i sjøen, men her har vi en investor som vil bruke mangfoldige millioner på noe slikt i Kragerø! Ta vare på mannen og planen, dere som bestemmer i kommunen!

Av: T.H.
Dato:Onsdag 20. desember Kl: 06:34

Hvis dette blir godkjent, er det vel snart på tide med styring av denne kommunen sentralt?

Av: Hytteeier
Dato:Tirsdag 19. desember Kl: 23:48

En morsom ide med dette bygget. Men ikke midt i havnebassenget som er trangt nok fra før sommerstid. Hva med Tangen-området?

 

Sett krageronett.no til din startside -

Redaktør Willy Nilsen 975 54 460 | Annonseansvarlig Markedsavdelingen 928 90 755
Teknisk ansvarlig ThinkWeb | webmaster@thinkweb.no
2005 © Kragerø Avisa AS