Kragerø - Perlen blant kystbyene
Gå tilbakeEpost til forfatterTips en venn!Utskriftsvennlig side

Turistene bruker over 300 millioner i Kragerø

14.01 2006 av Willy Nilsen

 

Saken er oppdatert: Nye tall fra handelsnæringen bekrefter at turistene er svært viktige for Kragerø. Våre gjester legger igjen mer enn 300 millioner kroner gjennom kjøp av varer og tjenester. Si din mening om turistenes betydning!

 

For snart tre år siden kunne Kragerø Avisa vise til en undersøkelse som vakte stor oppsikt. 

Sitat fra artikkelen: "For første gang  det gjennomført en undersøkelse som i klartekst beskriver turistenes betydning for Kragerø. Resultatet bør få alle de som har vært negative til feriefolket til å forandre mening. Turistene legger igjen formidable 300 millioner kroner i byggevirksomhet og  handel bare i juli og august, og det som tilkommer Kragerø kommune i form av skatt utgjør hele 24 millioner kroner. For politikerne er dette omtrent det samme som å ha en halv milliard kroner i banken! Vi står foran en ny sommersesong i Kragerø. Nok en gang vil mange fastboende klage over køer, høye priser og forsøpling. Men det kan ikke være noen som helst tvil om at ulempene overskygges av den enormt positive effekten som turismen representerer.


Det er Kragerø ligningskontor som har gjennomført undersøkelsen ved å ta for seg oppgavene for merverdiavgift gjennom et år. Omsetningen for juli og august ligger skyhøyt over resten av året for de fleste bransjene, og mange butikker er fullstendig avhengige turistenes pengebruk.


Undersøkelsen viser at restaurantene har 43 prosent av sin årsomsetning i juli og august. For andre bransjer er det også svært store utslag."


Nå viser handelsnæringens tall at 300 millioner kroner ikke er å ta hardt i. Sannsynlivis er tallet enda høyere, og ringvirkningene har også stor betydning. Saken blir fulgt opp på Krageronett og i Kragerø Avisa.

Ligningssjef Yngvar Clausen sa til Kragerø Avisa våren 2003 at de bransjene man har tatt for seg, har en omsetning på 212 millioner kroner. Men da er bransjer som taxibåt, fraktevirksomhet, klær, sko, sportsartikler og vedlikehold ikke regnet med. -
Det er aktuelt å jobbe videre med undersøkelsen for å skaffe seg et enda bedre bilde av situasjonen, men Clausen er ikke i tvil om at et tall på 300 millioner i ren pengebruk ikke er å ta hardt i. – Vi får uansett ikke fanget opp absolutt alt, men det kan ikke være noen tvil om at Kragerø er helt avhengig av turismen for å holde på servicenivå og standard.Gigantisk melkeku

For kommunen må turismen fortone seg som en gigantisk melkeku som jobber intenst gjennom hektiske sommeruker. Pengestrømmen til kommunekassa kommer fra følgende regnestykke: Av 300 millioner kroner som brukes i butikkene og til byggeprosjekter vil ca. halvparten være skattepliktig inntekt etter at blant annet varekjøp er fratrukket. Regner man 40 prosent skatt, sitter man igjen med 60 millioner kroner til felleskassa. Av dette tilfaller 35.1 prosent kommunen. Dette utgjør 21 millioner kroner. I tillegg kommer inntekt- og formueskatt av fritidseiendommene på ca. tre millioner. Med andre ord: 24 millioner kroner, som politikerne i neste omgang kan fordele på skole, omsorg, ungdomsarbeid og andre prioriterte saker. Hva skulle man egentlig gjort uten?


- Undersøkelsen kan gjøres enda mer komplett ved å gå enda grundigere inn i materialet. Gevinst ved salg av eiendom er ikke tatt med, og de vil alltids være noe vi ikke får fanget opp. Men det faktiske forhold ligger i hvertfall ikke under det vi nå presenterer, sier Clausen.
 

 

Si din mening her!

 

Tips en venn!

Kjenner du noen som også har interesse av å lese denne saken? Send et tips pr. e-post med skjemaet under. (Ingen informasjon lagres)

Til Navn:
Til epost:
Ditt navn:

 

Si din mening i denne saken!

Din mening:

Ditt navn:     

 

Av: hellefant
Dato:Lørdag 10. februar Kl: 17:50

syns det er bra, men hadde jo vært bedre om de som var her hele året brukte penger oxo da!

Av: Patriot
Dato:Mandag 16. januar Kl: 20:26

Sommer og sol handel og smil(det er bra det).
Men det er kun "pateriotisme hele året" som sørger for vinteråpne butikker.
Sørg for handel i Kragerø HELEÅRET":Da beholder vi VINTERÅPNE butikker, og vi slipper å reise for å kjøpe en liten ting vi trenger akkurat NÅ!!!.
Det sikererarbeidsplasser og skatt til komunen.Da kan vi beholde beidsplasser skoler og gjøre det pent rundt oss.

Av: Ikke på lykkepillen
Dato:Mandag 16. januar Kl: 00:16

Økomomisk betydning er en ting, men aktivitet og liv er enda viktigere. Uten sommergjestene hadde det jo vært "dødt" her HELE året. Skrekk og gru!
Og til "yesings": Hva mener du med at Kragerø er den fineste byen i Sør-Norge? Betyr det at det er bare smil som trengs, så er alt perfekt? Jeg synes at det er et bedre utgangspunkt hvis vi sier at VIL BLI bli den fineste byen i Sør-Norge. Da har vi noe å strekke oss etter.

Av: akkurat
Dato:Lørdag 14. januar Kl: 21:11

sørg for å bygg ut service tilbudet til sommer gjestene våre. det viser jo seg at det er de vi lever av hele kommunen.uten turistene stopper kragerø

Av: yesings
Dato:Lørdag 14. januar Kl: 10:56

Atter en gang oppfordrer jeg Kragerøs befolkning til å smile mere. Det er jo ingen grunn til noe annet. Dessuten er Kragerø den aller fineste byen i Sørnorge.

 

Sett krageronett.no til din startside -

Redaktør Willy Nilsen 975 54 460 | Annonseansvarlig Markedsavdelingen 928 90 755
Teknisk ansvarlig ThinkWeb | webmaster@thinkweb.no
2005 © Kragerø Avisa AS