Kragerø - Perlen blant kystbyene
Gå tilbakeEpost til forfatterTips en venn!Utskriftsvennlig side

Leder: Et gjennombrudd for kulturhus

29.03 2006 av Willy Nilsen

 

Mandagens mini-seminar i kommunestyresalen var et gjennombrudd i planene for et kulturhus i Kragerø.
Det skriver KragerøAvisapå lederplass i dag.

 

Leder:  Fylkeskultursjefen lovet penger til prosjektet, og det meste ligger til rette for å komme videre på en konstruktiv måte. Den største utfordringen, utenom det å skaffe penger, er utvilsomt lokaliseringen. Vi må ikke havne i en situasjon der den gode saken drukner i en debatt om hvor man skal bygge. I reguleringsplanen for Kragerø Havnefront er det nevnt to muligheter; ytterst på Dampskipskaia og i tilknytning til kinoen.

Men mange, spesielt innen lokalt kunst- og kulturliv, ønsker seg Tangen-området. Man ser for seg de gamle hallene med nytt liv og innhold etter nedleggelse av skipsverftet. Men det spørs om ikke løpet er kjørt for verftsområdet. Rivingstillatelse er gitt, og det er selvsagt vemodig at det som var en yrende arbeidsplass med spisskompetanse skal bli jevnet med jorden. Men det er flere skjær i sjøen selv om man mot formodning skulle få hånd om verftsområdet til kulturformål. All erfaring tilsier at det blir minst like kostbart å bygge om slike haller til et nytt formål som det er å bygge nytt. Det er heller ikke enkelt å få tilpasset alle gode ønsker når rammene er gitt i form av fire vegger og et tak..

Vi risikerer at den gode tanke kan bli ødelagt av fakta knyttet til innhold og økonomi i neste omgang.

Uansett lokalisering har vi mest tro på å bygge fra grunnen av. Om et kulturhus kan bygges på Tangen-området i tilknytning til annen virksomhet, kan godt tenkes. Det er innholdet som teller, og man må for all del ikke splitte opp aktivitetene til flere lokaliseringer. Vi må bygge ett kulturhusdet må ligge nær sentrum og det må være stort nok til å romme det mangfoldet og de mulighetene som finnes innen kunst og kultur i vårt lokalsamfunn.

Et blikk på finansieringen, tilsier at det ikke behøver å bli noe stort problem. Fylkeskultursjefen har lovet penger til et forprosjekt, og det venter mange statlige millioner på et regionalt kulturhus når planene er klare.

Kragerø kommune er ute av den beryktede Robek-lista, og har dermed fått økonomisk handlekraft. Nå står det rett og slett på politisk vilje.

Willy Nilsen, redaktør

 

Si din mening her!

 

Tips en venn!

Kjenner du noen som også har interesse av å lese denne saken? Send et tips pr. e-post med skjemaet under. (Ingen informasjon lagres)

Til Navn:
Til epost:
Ditt navn:

 

Si din mening i denne saken!

Din mening:

Ditt navn:     

 

Av: VI GÅR TIL VÆRS
Dato:Torsdag 13. april Kl: 22:23

Det er avgjørende at valg av kulturhus først og fremst finansieres fullt ut offentlig.
Dette fordi all erfaring tilsier at vi må forhindre fordyrende mellomledd. Det er kulturen som skal betale husleia i framtida.
Når det gjelder hvor kulturhuset skal være snakker vi igjen om skinndemokrati. Spør noen av de politiske partiene, og de har allerede bestemt hvor de ønsker å ha det. Kommunens byråkrat har allerede bestemt seg og sagt det i planpapirene. Men dette våger de ikke å si til kulturen, eller kunstnerne.
Hvis kunstnere mener at Tangen er et godt sted, er området allerede båndlagt. Se til andre byer hva de har gjort i forhold til den type lokaliseringer. (Tenk på rekefabrikker osv) Deler av kulturhuset må selvsagt bygges helt nytt.
Men hvor var kommunen da Tangen Verft la ned?
Saken er at kommunen ikke får bestemt seg; de er enige i alle gode tiltak, og vil ha industri på Tangen, på Kalstad og på Fikkjebakke, alt etter som. Men for all del superbra det Per Espeli snakker om hvis det er sant: 150 nye arbeidsplasser!!!
En dokumentasjon av disse kommende tankene kunne jo kanskje vært noe å skilte med? Så langt presentert har vi bare sett planer om å flytte eksisterende virksomheter, og det er vel ikke nye arbeidsplasser?
Så hva er de 150 nye arbeidsplassene; MITT FORSLAG ER AT DET MÅ VÆRE KULTUREN. KULTUREN PÅ TANGEN VIL GENERERE 150 NYE ARBEIDSPLASSER. YES!!!!

Av: Kulturpiraten
Dato:Torsdag 30. mars Kl: 21:28


Ang. Arno Daastøls leserinnlegg om kulturhus:
JA, KULTUR KOSTER!
Jeg vil nødig kalle Norge et "potetland", men en kulturnasjon er vi ennå ikke. Men det kommer seg. Privat pengebruk til kultur er heldigvis økende.
Likevel er det tankevekkende at vi i materialistiske Norge bruker vanvittige summer på f.eks oppussing av hus og hjem. Vi fyller husene med nye kjøkken, svære gasskomfyrer, kjekke "duppeditter", klær og stæsj som vi MÅ HA for å imponere folk vi ikke liker. Så klager vi hvis teaterbilletten eller et godt restaurantmåltid koster noen hundrelapper.

Det er helt klart at barn, ungdommer og voksne i Kragerø trenger og fortjener bedre kår, både for å produsere og å presentere sine kulturuttrykk.
Det som blir himla urettferdig er hvis "kulturprodusentene" må bære de største økonomiske utgifter fordi kommunen ikke har et driftsbudsjett for kultur, og kulturbrukerne og befolkningen ikke vil betale.

Dette må vi diskutere nå, for kulturhus-prosessen er allerede i gang.
Og jeg stoler ikke helt på politikernes planer, kompetanse eller dømmekraft!

Av: Mer JAAAA!
Dato:Onsdag 29. mars Kl: 20:32

Håper at de folkevalgte nå får øynene opp for at investeringer innen kunst og kultur er utgifter til inntekts ervervelse, som det heter. Det dreier seg faktisk om arbeidsplasser, ja mange arbeidsplasser! Bra at redaktøren er så positiv til et kulturhus. Her trengs mange støttespillere.

Av: C\'en
Dato:Onsdag 29. mars Kl: 15:30

For all del, bygg Kulturhus ved vannet! Det kan komme til å bli kulturhuset alle vil besøke og ingen vil forlate.
Og store glassvinduer vil jeg gjerne ha, så vi kan nyte folkeliv og utsikt både til lands og til vanns! Foajeen må ha masse lys og luft, spennende kunstutstillinger og en god cafe med C. (Eller den C'en var kanskje å gå litt for langt?)

Av: lise Bottolfs
Dato:Onsdag 29. mars Kl: 14:54

kulturhus kan det jo være andre steder enn på tangenområdet. tangen lokalene var mer tenkt som et sted for et kunst senter, et supplement, hvor det kan foregå arrangementer knyttet til kunst, undervisning, konserter,smal film, visning av mer ikke kommersiell kunst, osv. et kulturhus kan ligge både i jernbanehuset, meiergården ++

Av: Liv Anne Lundberg
Dato:Onsdag 29. mars Kl: 14:47

INGEN LOKALISERINGSDEBATT

På folkemøtet mandag var kunstnerne invitert til å komme med innspill og ideer til Planverk for kunst og kystkulturbyen Kragerø. Planverket omhandler bl.a kulturhus, kunstskole, kystkultur, Berg Museum samt div. tiltak innen byens kunst og kulturliv.

Det kunstnerne foreslo var et større åpent KUNSTSENTER på Tangenområdet. Man ser for seg at store haller og bygninger kan romme et mangfold av kunst og kulturprosjekter og gjerne kunstskole. I tillegg ble det foreslått eget kulturhus med basis i kommunale oppgaver. Jernbanebygningen ble også foreslått som mulig kunst og designsenter med bl.a utstilling, utsalg og atelier.

Det kom mao flere innspill der begrepene i Planverket ble blandet. Om aktivitetene i framtida skal blandes og samlokaliseres, er en annen debatt.


Av: Kulturiker
Dato:Onsdag 29. mars Kl: 14:29

Kulturhuset bør bygges fra bunnen av for å tilfredsstille de krav som gjelder både for scenekunst og bildekunst. En grunn til at forskjellige teatergrupper ikke besøker Kragerø er at det ikke finnes en brukbar scene. Kinosalen duger til kino, men ikke til konserter eller teaterforestillinger, mulighetene for utbygginger virker små. Kulturhuset bør også romme kulturskolen, og bli en møteplass for kulturlivet i Kragerø også utenom arrangementer.Et kulturhus ved vannkanten med utsikt og utescene kan bli et av Norges mest unike kulturhus. Denne sjansen bør Kragerø gripe!

Av: JAAAAA!
Dato:Onsdag 29. mars Kl: 13:38

Nå står det rett og slett på politisk vilje, skriver du i lederen. Det er alldeles sant og visst. Vil man nok, så får man det til. Men la oss slippe en langvarig debatt om lokalisering!

Av: Kulturarbeider
Dato:Onsdag 29. mars Kl: 13:37

Man må ikke se sort-hvitt på dette med Tangen. Det er ikke alt som skal rives, og det går godt an å jobbe med flere ting av gangen. Et kulturhus kan tilpasses det som skjer på Tangen-området. Det er jeg sikker på. Det er viljen det står på!

 

Sett krageronett.no til din startside -

Redaktør Willy Nilsen 975 54 460 | Annonseansvarlig Markedsavdelingen 928 90 755
Teknisk ansvarlig ThinkWeb | webmaster@thinkweb.no
2005 © Kragerø Avisa AS