Kragerø - Perlen blant kystbyene
Gå tilbakeEpost til forfatterTips en venn!Utskriftsvennlig side

Tidenes satsing, men øyskolene legges ned

06.12 2005 av Willy Nilsen

 

Saken er oppdatert: Flertallet i formannskapet vil satse 100 millioner kroner på skolen, men øyskolene blir foreslått lagt ned. Ellef Ellegård (bildet) stemte sammen med SV.

 

Etter halvannen times debatt vedtok formannskapet i går med 6 mot 3 stemmer det forslaget til endringer i skolestrukturen som Arbeiderpartiet, Høyre og KrF lanserte i forrige måned. Det innebærer tidenes satsing på skolesektoren, men for å få til dette vil partiene legge ned Tåtøy og Skåtøy skoler.  Forslaget innebærer investeringer i skolen på 100 millioner kroner de nærmeste årene. Det man sparer i drift ved nedleggelse av skolene på Tåtøy og Skåtøy skal brukes til å bedre innholdet i skolesektoren, rettet mot elevenes behov.

Ellegård stemte med SV


Ellegård vil kjempe for skjærgårds-
skolen.
Ellef Ellegård (FrP) stemte sammen med SV i saken, og gikk dermed inn for å opprettholde øyskolene. Han fremhevet Skåtøy som selve skjærgårdsskolen, og minnet om at man bygget om og utvidet denne skolen for store beløp bare for etpar år siden.
Saken går nå videre til komunestyret, som tar den endelige avgjørelsen 15. desember.

Preben Hegland (H) sa at det i realiteten dreier seg om et historisk løft for skolen, selv om øyskolene legges ned. - Vi skal satse på innholdet i skolen. Det er det som teller, ikke antall skolebygg. 
Høyre ønsker å bygge ut skolesenteret på Feierheia til en ungdomsskole og flytte barneskolen til Kalstad.  Partiet vil også slå sammen Skarbo og Årø til en ny skole på Helle.

Arnfinn Jensen (SV) sa at skolene er våre fremste barneverninstitusjoner. Blant annet derfor vil han opprettholde småskolene.

Preben Hegland foreslo på vegne av Høyre at Kragerø skal søke om dispensasjon slik at kommunen kan fortrsette med to fremedspråk i ungdomsskolen, i strid med det den nye regjeringen har bestemt.  Dette ble vedtatt mot en stemme (Arnfin Jensen).

Ordfører Erling Laland kom tok for seg beskyldningene mot Arbeiderpartiet i skolesaken, og sa blant annet at partiet ikke har brutt noen valgløfter.  - I vårt partiprogram står det at vi skal arbeide for at de minste elevene fortsatt skal gå på de skolene som nå foreslås nedlagt. Dette ville hverken foreldre eller andre partier være med på.  Som et ansvarlig parti måtte vi søke andre politiske partier for å få til en skolepolitikk som er i samsvar med de faktiske forhold.  Elevtallet går kraftig ned, sa Laland, som oppfordret alle som har engasjert seg i saken om å melde seg inn i et politisk parti for å  være med og bestemme i kommunen.
Ordføreren sa at det var trist at forholdet mellom Ap og SV har blitt så kaldt i forbindelse med skolesaken. Han gikk kraftig ut mot SVs sentrale skolepolitikk, og minnet om at partiet har statsrådene både for finans og kunnskap.
Ellef Ellegård (FrP) sa at forslaget om å legge ned Skåtøy kom som lyn fra klar himmel.  - Vi har jo  nettopp bygget opp skolen. Dette er selve skjærgårdsskolen. Her dreier det seg om prioriteringer!
Kari Fosso (H) sa at elevtallet på Skåtøy var 55 da skolen ble bygget ut. - Snart er man nede i 26.
Hun mente at man må se i øynene at driften av øyskolene blir for kostbar. - Kommunen får tilskudd pr. elev, og fordelene er mange med større enheter. Kalstad koster jo bare halvparten av Tåtøy, sa hun.

Her kan du legge in din mening om debatten og skolesaken:

 

Si din mening her!

 

Tips en venn!

Kjenner du noen som også har interesse av å lese denne saken? Send et tips pr. e-post med skjemaet under. (Ingen informasjon lagres)

Til Navn:
Til epost:
Ditt navn:

 

Si din mening i denne saken!

Din mening:

Ditt navn:     

 

Av: øyboer
Dato:Søndag 1. januar Kl: 15:06

Neida det er like mange tullinger her ute som inne på fastlandet.ELLERS HA ET godt nytt år ALLE SAMMEN.

Av: irritert
Dato:Onsdag 14. desember Kl: 14:33

Det er kanskje bare øyfolket som er innteligente når det gjeller skolepolitikken ,de ser hvordan øyene vil se ut etter en nedleggelse av skolene, PÅ øyene er jeg sikker på at de ikke er mørkeredde heller ikke redde for å gå ut::::::: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Av: Kragerø-kråka
Dato:Onsdag 14. desember Kl: 12:26

Enig med Bamse. Egentlig bør vi lage en forening til bekjempelse av handelslekkasje. Det er Kragerøs kanskje aller største problem!

Av: Bamse
Dato:Onsdag 14. desember Kl: 09:56

Opprettholdelsen av øyskolene er til syvende og sist et spørsmål om økonomi. Snakket forleden med en engasjert forelder fra øyene som snakket varmt for skolene der ute. I samme åndedrag nevnte vedkommende at hele familien hadde vært "oppe i fjorden" og handlet alle julegavene, dette er tapte inntekter for Kragerø kommune som bla annet kunne vært brukt på skoler. Kanskje bør de som er opptatt av bevaring av skolestrukturen tenke over hva de kan bidra med og ikke bare hva de kan forlange?

Av: ///777
Dato:Mandag 12. desember Kl: 17:16

Leste på tekst tv at det blir mørklagte øyer, håper at politikerne vil se utover øyene, for sånn kan det hende at det blir om noen år.lykke til

Av: Evy
Dato:Søndag 11. desember Kl: 23:06

Støtter at det er på tide at vi får tilbake den positive spruten fra skjæra; det er det vi er best på! Ellers må jeg si at debatten i avisene har vært prega av utrolig saklighet fra innleggere! Og det er bra! Det er helt riktig som "fra Kil" skriver; det fins andre utkanter i kommunen også. Og stort sett opplever vi at utkantene både forstår og støtter kampen for å beholde skolene. Noe av problemstillinga vi står i nå; eller utfordringa, for å være offensiv; er at det vanskeliggjør å være positivt energisk når et samfunn er trua på basale behov. Beholder vi skolene våre, kan vi bruke all denne energien til utvikling og vekst i skjærgården! Det er investering, det!

Av: 666
Dato:Søndag 11. desember Kl: 22:34

Det er trist at koummunen er belemret med så mange lite inntlegente mennesker. Noen er også tildels onde.
At de tør og gå ute alene etter det har blit mørkt om kvelden?

Av: ugla!!!!!!!
Dato:Søndag 11. desember Kl: 22:04

Til tullmor!!Er ikke sikker på om vi skal ta det som et komplimang. Utopia har flere betydninger han mener at det er uoppnålig eller urealistisk i sin sarekastiske undertone,men for aldel kanskje han mente et idealsamfunn.

Av: Fossing og vel så det
Dato:Søndag 11. desember Kl: 15:30

Til det trehodete trollet Ap, H og KrF: Det er bedre å krype til Korset enn å tvinge øyungene til å gå på skolen i byen.

Av: Kragerø-kråka
Dato:Søndag 11. desember Kl: 14:56

Du har selvsagt rett, Thor D.

Av: Thor D
Dato:Søndag 11. desember Kl: 12:54

Jeg ser at Ordfører Erling Laland uttaler at de ikke kunne holde seg til ”vi skal forsøke å beholde øyskolene”.
Dette på grunn at det var flertall i formannskapet for nedleggelse.
Har jeg misforstått?.
Flertall ble det når Arbeiderpartiet stemte for nedleggelse.
Uten Arbeiderpartiets stemmer hadde det blitt motsatt 6 for og 3 mot.

Av: Fra Kil
Dato:Søndag 11. desember Kl: 10:02

Jeg blir litt lei av å lese alt det negative fra skjærgården. Det finnes andre utkanter i kommunen også!
Olav utflytter har rett. Fei for egen dør!
Men bevares. Jeg skjønner jo at folk vil beholde skolen sin!

Av: Olav utflytter
Dato:Søndag 11. desember Kl: 08:49

Forstår godt at folk i skjærgården er sinna på Ap, men det kommer ikke noe godt ut av slik aggresjon. Hvis jeg skal tippe tror jeg nok mange i Ap angrer på det som er gjort. Mitt stalltips går på at politikerne tar til vettet, og holder seg til vedtaket fra mai. I stedet for å skjelle på Eikeland og Laland, pluss litt til Ofstad og Per K. Nilsen, bør de finne ut hva man selv kan gjøre for å beholde skolene. Husk at butikkene i skjærgården, både på Tåtøy, Skåtøy og Jomfruland, ble lagt ned fordi folk på stedet valgte å handle på fastlandet. Skolene blir lagt ned hvis det ikke er nok unger. Er det ikke så enkelt, egentlig?
Det samme gjelder jo ferjene. Ruter blir lagt ned hvis mange nok i skjærgården bruker egen båt!

Av: tullmor
Dato:Søndag 11. desember Kl: 02:52

Vi kan ønske Eikeland velkommen til skjæra - eller Utopia, som han kaller det. Se det som et kompliment!

Av: ugla
Dato:Lørdag 10. desember Kl: 20:24

Det er godt andre også ser at Eikeland er mørkeblå, litt arogant etter mim smak. Blir kvalm av å lese hans innlegget hans om UTOPIA.Han får ha sitt Utopia i fred ,så får han drømme om en ny skole på Feierheia

Av: Øyboer
Dato:Lørdag 10. desember Kl: 19:59

Det er vel en mørkeblå Eikeland inne i bilde her og tenker jeg!

Av: pføy
Dato:Lørdag 10. desember Kl: 16:02

ordfører laland? eller er det ordfører ofstad? trur nok ikke lalend har rygg nok til og stå i mot ofstad!! har du ikke mot til og stå for egene meninger laland? ps alle i kragerø se utover øyene mandag kl 19.00 da skjer det noe spesielt!!!!

Av: hanne mette
Dato:Lørdag 10. desember Kl: 14:30

les side 19 i Dagbladet i dag,lørdag.....kjempetøffe greier,også andre syns dette er rart

Av: rafael
Dato:Lørdag 10. desember Kl: 13:20

Les dagbladet side 19 i dag lørdag!!!

Av: skp
Dato:Lørdag 10. desember Kl: 13:08

politikerne i kragerø har etter min mening endelig bevist at de ikke klarer skolesaken på en forsvarlig måte.de bør løses fra ansvaret og gi oppgaven til skolens fau`er,samarbeidsutvalg,foreldreaksjoner mm,med en klar instruks:fiks det,ellers prøver vi igjen!består jeg eikelands opptakskrav til "utopiagjengen"med dette eller?

Av: øyværing
Dato:Fredag 9. desember Kl: 22:32

Det var nok en dårlig rektor.Det viser seg i politikken han utøver,han vakler den veg vinden blåser.Det er han kjent for.Finn deg noe annet å gjøre Laland.

Av: Øyboer
Dato:Fredag 9. desember Kl: 13:18

Jeg lurer på om Erling Laland selv husker at han var rektor på skåtøy skole, da var det få og ingen spørsmål om lese og skriveferdigheter! Kansje vi hadde en dårlig rektor dengang!

Av: Forøvrig god leder
Dato:Fredag 9. desember Kl: 10:40

Willy Nilsen skriver i leder i dag om skolenedleggingsspøkelset. Han sier ma at dette handler om mer enn bare Skåtøy, og han har så rett . Videre sier han at veien kan det sikkert gjøres noe med, den kan asfalteres, men skal den asfalteres må den også rettes ut og breddes ellers vil Skåtøyvegen bli den rene dødsfella - det er neppe stor dugnadsvilje her ute akkurat nå, så her vil nok millioner som kunne vært brukt til å holde skolen oppe i 15 år rase ut.

Av: Skåtøyboer
Dato:Fredag 9. desember Kl: 09:03

Vi har plass til unger fra byen siden skolen er slitt og dårlig! Skolen vår er bare to år gammel!

Av: drit lei AP
Dato:Torsdag 8. desember Kl: 23:40

Orføreren kan slå så hart han bare vil, han har jo lagt opp til det selv.Når den kommende orføreren står å sier at skolestrukturen skal ligge ut firårsperioden må man jo stole på det.Det har ikke noe medpartiprogrammet og gjøre, det er hva han har lovet velgerne. Som du sikkert ser så har vi leseferdigheter,etter dine utsagn så kan verken Isnes eller Hauglan lese hva som står ipartiprogrammet sitt det er vel å gå litt forlangt eller hva,det å kritisere sine egene som tilbakestående når det gjeller lesing passer seg dårlig på trykk.Når dere foreslo 1 til 4-skole så må jo det også være en utgift eller hva,er det så mye dyrere å ha klassetrinnetfra 5 til 7klasse? Det er meg helt uforståelig at det går ann å bruke slike som Eikeland,Eikeland er en rein høyeremann i APdrakt, tør ikke å vise sit sanne jeg red for reprisaler fra hjemme fra.Ja det er rigtig at hr Eikeland har gått på Tåtøyskole det var vel der han lærte å skrive og lese eller er han selvlæt ,siden han tar så stor avstand fra Tåtøyskole .Kommer tilbake siden............

Av: engasjert forelder
Dato:Onsdag 7. desember Kl: 20:15

Til Ordfører Laland; Jeg er en engasjert forelder, og mener bestemt at jeg gjennom å anvende min stemmerett har gjort dette for å være med og påvirke kommunepolitikken. Dersom Arbeiderpartiet imøtegår kritikken de får fra sine velgere på en slik måte, på en lukket arena der bare formannskapet har talerett, sier det ikke så lite om hvor betent denne saken er for Ap's styre og ordføreren. For det andre; dersom jeg skulle meldt meg inn i et politisk parti, og dette for eksempel skulle vært Ap, i den hensikt å påvirke kommunepolitikken, ville jeg følt meg uendelig snytt i dag, når Ap går imot føringer fra sentralt hold, Ap's eget partiprogram (ja, for Kragerø Ap er en del av DNA, eller?), ordførerens egen tale til de ansatte på julebordet, hvor han påpekte viktigheten av nærmiljøskolen, samt polemikken i forkant av sist valg. Ordføreren har tidligere berømmet øyfolket for sitt engasjement; da i forhold til å være offensive i våre planer om tilflytting til skjærgården. Hvor blir rosen av i dag?

Av: irritert
Dato:Onsdag 7. desember Kl: 12:29

Det må vel være mulig å komme med et regnestykke snart,hvor meget det koster å drive skolen på Tåtøy. Nå har dere holdt på med det i langsamelig tider,kom med de reelle tallene eller er det så liteå spare at dere ikke tør.Preben Hegland sier det dreier seg om et historisk løft i skolen som teller, ikke hvor mange skolebygg det er.Det virker som om det er kun overføringene pr elev som teller.Blir kostnadene mye mindre når de minste blir værende igjend, de skal ha en skole å gå på de også, eller skal det være en friluftskole?

Av: rafael
Dato:Onsdag 7. desember Kl: 10:43

Hadde kommunen gjort noe med alle hus og eiendommer med boplikt som ikke blir brukt som helårsbolig kunne elevtallet fort kommet opp i 50 - 60. Da hadde vi nemlig hatt hus å tilby de som ønsker å flytte hit.
Til AP - Godt at ingen parti ville gå inn for en skole for de minste - et opplegg som er første ledd på nedleggingsprogrammet, og som er så lite pedagigisk forsvarlig at det ble gjort endringer på dette punktet i opplæringslova i sommer.

 

Sett krageronett.no til din startside -

Redaktør Willy Nilsen 975 54 460 | Annonseansvarlig Markedsavdelingen 928 90 755
Teknisk ansvarlig ThinkWeb | webmaster@thinkweb.no
2005 © Kragerø Avisa AS